John Bezold

‘Amos Rex Art Museum in Helsinki’, Museumvisie, No. 4

2018

Bij de uitbreiding van het Amos Rex Museum in Helsinki maakten JKMM Architects niet alleen slim gebruik van de ruimte onder een plein, maar zorgden ze ook voor meer levendigheid op het plein.

De uitbreiding van de Amos Rex Museum in Helsinki, dat is gehuisvest in een voormalig kantoor gebouw uit de jaren dertig van de twintig eeuw, doet denken aan de gestroomlijnde Art Deco-esthetiek uit de hoogtijdagen van trans-Atlantische oceaanvaart en de gekromde geometrie van de architectuur uit diezelfde periode. Het museum, gelegen aan de Mannerheimweg, huisvest de grootste private kunstcollectie van Finland en vervangt de voormalige locatie, die te klein was geworden.

Het museum mocht het voormalige kantoorgebouw niet bovengronds uitbreiden, maar mocht wel de ruimte onder een naastgelegen plein benutten. Bezoekers betreden het museum door het bestande gebouw en dalen vervolgens af naar de tentoonstellingszalen onder het plein. De planfond van de zalen golven heen en weer en steken door de grond omhoog, zodat op het plein een ‘landscap’ van vijf amorfe, consiche volumes ontstaat. Het golvende plein is vrijwel geheel begaanbaar en doet daardoor denken aan een speelplein. De consiche volumes zijn afgedekt met daklichten, wat vanuit de tentoonstellingszalen contact met de stad mogelijk maakt.

Voor de openingsexpositie van het museum, getiteld Massless, gebruikte de Japanse studio teamLab de tentoonstellingszalen als een leeg canvas voor verschillende lichtprojectie die wanden, vloeren en plafonds bedekten. Zo ontstond een fantastische digitale wereld van dieren en landschappen, die reageerden op de aanraking van bezoekers. Het museum geeft daarmee een subversieve draai aan de typische white cubes die kenmerkend zijn voor veel nieuwe musea van de laatste decennia. Het ontwerp komt tegemoet aan de behoefte om ook in de toekomst kunst te kunnen laten zien waarvan we nu de vorm misschien nog niet kennen, omdat de notie van wat kunst is zelf op losse schroeven staat. Het Amos Rex Museum neemt daarmee een voorsprong op de toekomst, door te erkennen dat de manier waarop kunst tentoon wordt gesteld aan radicale verandering onderhevig is.

×